14. 7. 2012

Měsíčková mast / Calendula ointment

Chtěli jsme si vyzkoušet výrobu domácích mastiček a paní sousedka mi zrovna nabídla měsíčky k otrhání, že sama už má masti dost. K tomu přidala jednoduchý recept, takže teď máme kelímek své vlastní i my. A je to opravdu jednoduché (bohužel nic pro vegetariány:-):

1 sádlo
hrst až dvě měsíčkových květů (nijak přesné to není, prostě, co máte, to dáte)

Zahřejeme sádlo až se úplně rozpustí a vsypeme do něj celé čerstvé květy, chvíli spolu pomícháme - na celkem nízkou teplotu, budou tam malé bublinky a necháme v hrnci vychladnout. Druhý den to opět celé zahřejeme, opět pomícháme a nalijeme do skleničky přes sítko. Já jsem to v tom sítku pěkně mačkala dřevěnou vařečkou, abych dostala z těch kytek co nejvíc, ale nevím, zda je to až tak platné:-) Záhada je, že ze čtvrt kila sádla mám jen asi 170ml masti...
Tady jsou fotky:

We have always wanted to try to make our own ointments and when our neighbour offered me to pick her calendulas as she already had enough of her calendula ointment, I went for it. She offered a super easy recipe, too, so we are now the proud owners of a pot of this miracle:-)
And it IS really easy (nothing for vegetarians though ..):


250g of lard (I used the cheapest one from Tesco)
a handful or two of Calendula blossoms (not very accurate, I know, but you can put in what you have)


First heat the lard and dissolve it completely, then add whole fresh blossoms, stir together on lower heat for a couple of minutes (you will see small bubbles from the lard) and let cool in the pot. Next day do the same thing - heat it, stir on lower heat and then pour through a sieve into a glass or some container. I tried to squish the blossoms in the sieve so they would give their best but it may have been just plain effort. And you are done!
Here are some pic:

Cheap lard

Malé bublinky / small bubbles

Pořádně to mačkám /Squishing hard!

Žádné komentáře:

Okomentovat